Skoči na glavno vsebino

Naša šola je z letošnjim šolskim letom vključena v evropski projekt POGUM – krepitev kompetenc podjetnosti v osnovni šoli. Nosilec projekta je Zavod za šolstvo in šport Republike Slovenije. V projektu bomo razvijali, preizkušali, spremljali, evalvirali in implementirali celovite modele podjetnosti v osnovni šoli in tako omogočili prožno prehajanje med izobraževanjem in okoljem (bolje povezovali šolsko okolje z različnimi deležniki v njem), da bi kultura podjetnosti postala del kulture okolja. Mlade bomo učili, da bodo delovali proaktivno in samoiniciativno z namenom, da bodo prenašali znanje izven šolskega okolja in se tako uspešno učili karierne orientacije.

Ker smo razvojna šola, razvijamo model, kako naj učenci v osnovni šoli razvijajo in krepijo podjetnost na vseh področjih.

Naš model je Veveričkova učilnica na prostem. Veverička smo izbrali zato, ker je maskota naše šole. Poleg drugih aktivnosti smo se odločili urediti tudi Veveričkov zeliščni vrt. V ta namen smo skupaj z učenci preuredili velika stara lesena koluta (za navijanje žice) in jih uredili v korita za zelišča. Koluta smo prebarvali, naredili luknje, vanje pa postavili lončke in korita z zelišči (meta, sivka, melisa, rožmarin, žajbelj, limonska trava …).

Korita z zelišči smo postavili v zunanji atrij šole, ki je s tem pridobil na uporabnosti, povečal pa se je tudi njegov obisk. Zelišča bomo obiskovali, urejali, opazovali in seveda uporabljali. Naša največja želja je, da bi obiskovalcem na božično–novoletnem bazarju ponudili lasten Veveričkov zeliščni čaj. Zato bi primerna zelišča v šoli tudi sušili.

 Pouk zunaj učilnice omogoča, da učenci uporabijo vsa svoja čutila za opazovanje narave in za aktiviranje svojega telesa. Želimo, da razvijajo zavest, kako pomembna učiteljica je narava, za katero moramo brezpogojno skrbeti in jo ohranjati. Naš ZELIŠČNI VRT nam bo vse opisano zanesljivo omogočil. Tudi zaradi Merkurjevega natečaja »ZA LEPŠO ŠOLO« smo v šolo vnesli življenje.

 Zagotovo ste radovedni, kako je vse skupaj potekalo? Na spodnji povezavi si lahko ogledate čudovit filmček, ki predstavlja podjetnost nekaterih učencev in učiteljev, ki so bili del tega projekta:

https://youtu.be/Ir8nNnRUqyg

Nataša Marn 

Dostopnost