Skoči na glavno vsebino

V ponedeljek, 13. 5. 2024, smo vsi učenci naše šole, 3. šolsko uro preživeli v telovadnici. Tam nas je čakala lutkovna predstava z naslovom Veveriček posebne sorte. To je zgodba, ki jo sicer mi že zelo dobro poznamo, saj je naša šolska maskota – veveriček, nastala iz navdiha po tej knjigi.
Predstava, ki smo si jo ogledali, je bila posebna zato, ker so nam jo odigrali varovanci Sončka – društva za cerebralno paralizo iz Novega mesta. Če ima otrok cerebralno paralizo, potem del otrokovih možganov ali ne dela pravilno ali pa se ni normalno razvil. Prizadeto področje je običajno eno od tistih, ki nadzoruje mišice in določene gibe telesa. Pri nekaterih ljudeh je cerebralna paraliza komaj opazna. Drugi so bolj težko prizadeti. Niti dva človeka pa nista prizadeta na čisto enak način.
Po predstavi so se gostje predstavili, povedali kako jih je bolezen zaznamovala, kako poteka njihov vsakdan, kako se soočajo z vsakdanjimi izzivi… Imeli smo možnost vprašati, kar nas je še zanimalo o njih in razvil se je zanimiv pogovor.
Cilj predstave je bil spoznati in razumeti drugačnost ter spoznati, kako lahko živimo/jo z drugačnostjo in namen je bil dosežen. Polni vtisov smo se odpravili novemu dnevu nasproti.

Eva Drinovec

Dostopnost