Skoči na glavno vsebino

Letošnje poletje bo za Manco Pintar, Matica Fajfarja, zame (Niko Kalan) in učiteljico Mojco Š. Zulu nepozabno. Marca 2016 smo se uvrstili na svetovno tekmovanje World Scholar’s Cup na Tajskem, ki je potekalo od 25. do 30. 6. 2016 v Bangkoku.
Naše popotovanje se je začelo z izjemno dolgim letom iz Benetk, ki je trajal skoraj enajst ur. Razen učiteljice, smo vsi leteli prvič.
V Bangkok smo prispeli dva dni pred tekmovanjem. Ta čas smo namenili ogledu mesta. Peljali smo se s tuk-tukom, mesto smo si ogledali z ladjico, videli smo revne hiše na vodi, obiskali tempelj Wat Arun, ki je eden izmed najlepših templjev… Kultura , stavbe vse je drugačno, najbolj pa zrak, ki je bolj onesnažen kot v Sloveniji.
Naše tekmovanje se je začelo v nedeljo. Potekalo je v veliki dvorani stavbe Central World, v 22. nadstropju . Tekmovali smo v Juniour kategoriji. V znanju smo se pomerili z približno 2000 otroki iz približno petdesetih držav. Prvi dan je bil bolj sproščen. Spoznali smo tajsko kulturo preko plesa, poslušali pesnika, ki je govoril o pomenu ekologije. Sledilo je druženje med narodi. Razdelili so nas po skupinah, v vsaki skupini je bilo dvanajst otrok. Dodeli so nam različne naloge in preko igre smo se spoznavali med seboj.
Drugi dan tekmovanja so nas z avtobusi odpeljali na univerzo v bližini Bangkoka, kjer so nas čakale 3 tekmovalne etape. Posamezno smo odgovarjali na 120 vprašanj (Scholar’s Challenge), nato smo pisali esej (Creative Writing). Po kosilu smo se pomerili še v debati z ekipami iz različnih koncev sveta. Bilo je naporno, saj smo tekmovali tudi z učenci, ki jim je angleščina materni jezik.
Tretji dan tekmovanja nas je čakal zgolj še Scholar’s Bowl. Tu smo imeli različna vprašanja, pri katerih smo morali izbrati pravilni odgovor. Pozno popoldne smo si ogledali prvi del talent šova, kjer so nastopali različni predstavniki držav. Nekateri so nam pokazali tradicionalne plese, drugi svoje hobije, večino jih je pelo.
Predzadnji dan smo imeli skupinski izlet. Ogledali smo si nekaj znamenitosti Bangkoka, med njimi tudi tempelj Wat Pho, kraljevo palačo, hiter ogled mesta z ladjico in za konec smo si ogledali še tovarno, kjer izdelujejo nakit iz dragih kamnov.
Zadnji dan v Bangkoku je bil za nas zagotovo najbolj nepozaben. V tem dnevu smo namreč dobili medalje. Matic je dobil tri medalje (na področju zgodovine se je uvrstil med najboljših 20 % tekmovalcev), midve z Manco pa dve. S svojim delom smo si prislužili peto mesto v evropski konkurenci in dobili tudi pokal.
Naše tekmovanje je bilo nepozabno. Vem, da se bom vedno spominjala vseh prijateljev, ki sem jih spoznala in z njimi skušala obdržati stike.
Spoznali smo, da je znanje angleščine zelo pomembno, saj nam omogoča spoznavanje drugih ljudi, kultur in nam omogoča popotovanje po svetu.
Zapisala Nika Kalan, 8. A.
Mentorica Mojca Štraus Zulu 

Dostopnost