Skoči na glavno vsebino

Od leta 2013 na 3. marec obeležujemo Svetovni dan prostoživečih živalskih in rastlinskih vrst. Namen tega dne je ozaveščanje o pomembnosti ohranjanja prostoživečih rastlinskih in živalskih vrst, ki so del biotske raznovrstnosti. Zaradi vplivov človeka se srečujemo z vse večjo biodiverzitetno krizo, zato je ključno »Partnerstvo za ohranjanje prostoživečih vrst«, ki je tema letošnjega dne.

Ohranjanje prostoživečih živalskih in rastlinskih vrst ter zdravega okolja je ključno, saj smo od njih odvisni tudi ljudje. Letos je 3. marec poseben dan tudi zato, ker se je na ta dan pred 50 leti podpisala konvencijo o mednarodni trgovini z ogroženimi prostoživečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami (CITES). Namen te konvencije je zakonito, trajnostno in sledljivo mednarodno trgovanje z rastlinskimi in živalskimi vrstami. Konvencija CITES je pogodba med državami, ki ureja mednarodno trgovino in zagotavlja različne stopnje varstva za več kot 38.000 vrst rastlin in živali. (Vir: https://www.lovska-zveza.si/2023/03/03/svetovni-dan-prostozivecih-rastlinskih-in-zivalskih-vrst/)

Učenci so spoznali različne živali, ki prosto živijo v naravi. Nekatere živali so učenci opisali in predstavili sošolcem. Tako so izvedeli kje živijo, s čim se prehranjujejo, kako se razmnožujejo, opisali zunanji izgled in katere sovražnike imajo.

Pogovorili so se tudi o pomenu ohranjanja različnih živalskih in rastlinskih vrst. V okolici domačega kraja so nekatere prostoživeče živali že skoraj izumrle, nekatere so se pa preveč razmnožile. Učenci so vedeli, da nekatere živali ogrožajo prebivalce naselij in njihove domače živali.

Mateja Hafner

Dostopnost