Skoči na glavno vsebino

Učenci 9. razredov so 13. januarja 2016 obiskali Arboretum v Volčjem Potoku, kjer so spoznavali sistematiko rastlin v teoriji in praksi. Obiskali so tudi zbirko dinozavrov, ki navdušuje mlado in staro.
Kljub hladnemu vremenu so bili učenci zadovoljni z delom. Zatrdili so, da so spoznali nove drevesne vrste in da je bilo bolje na naravoslovnem dnevu kot v šoli.
Poglejte si utrinke in misli učencev o današnjem dnevu.
Bernarda Debeljak
Na naravoslovnem dnevu so mi bili zelo všeč dinozavri. Naučila sem se, kako pomembna so latinska poimenovanja in da več rastlin sodi v isto družino. Zelo sem uživala na delavnici, ko smo po opisu iskali pravo vejico in jo potem še sami opisali. Motil me je edino mraz. (Tina Č.)
V Arboretumu mi je bilo zelo všeč, saj imajo veliko različnih rastlin. Bil sem navdušen, ko sem slišal, da imajo preko 4000 drevesnih vrst. Ogledali smo si tudi kaktuse, ki so bili različnih vrst, velikosti in oblik. Imeli so tudi razstavo dinozavrov, ki sem si jih lahko od bližje ogledal in si jih lažje predstavljal. Videli smo tudi veliko različnih rož in zagotovo si jih bom šel ogledat tudi naslednje leto. (Dimitar D.)
Naravoslovni dan mi je bil zelo všeč, saj smo večinoma delali v naravi. Imeli so tudi zelo dobro zbirko dinozavrov, ki so bili zelo natančno opisani. Tudi delavnica v učilnici je bila zanimiva, saj je učiteljica dobro razlagala in tudi delo z vejicami je bilo zanimivo. V rastlinjaku smo si ogledali različne vrste kaktusov in orhidej. Videli smo tudi nekaj živali, najbolj zanimiva je bila zagotovo albino raca. (Rok D.)
Obisk Volčjega Potoka je bil dokaj zanimiv, saj smo se lahko naučili kakšno zanimivo in uporabno stvar. Najbolj zanimiva stvar se mi je zdela delavnica, v kateri smo spoznavali drevesa in se naučili uporabljati drevesni določevalni ključ. Edina stvar, ki bi jo spremenil, je letni čas. Bilo je zelo hladno, ko smo pisali, nas je zeblo v roke. (Jaka Č.)
Naravoslovni dan se mi je zdel zanimiv, saj sem se naučil veliko novega o drevesih.
Najbolj mi je bilo všeč, ko smo pisali o družinah dreves, saj sem ugotovil, da je veliko dreves v isti družini. Spremenil bi le letni čas, saj je bilo kar mrzlo. Bil je zelo zanimiv in poučen dan v naravi. (Tim J.)
Naučila sem se, da imamo več različnih skupin kaktusov in da imajo vsa drevesa in grmi na koncu latinskega imena za družino -aceae. Četudi so si drevesa različna, nekatera sodijo v isto družino. Drevesa pozimi (brez listov) ločimo glede na barvo in razporeditev popkov na veji. Nekatera drevesa izvirajo še iz obdobja dinozavrov. Nekatera drevesa ali grmi so dvodomni. (Lara J.) 

Dostopnost